Kyläkirkon Joulu; Monica Groop, Heidi Peltoniemi, Aapo Häkkinen

Monica Groop, mezzosopraano
Heidi Peltoniemi, viola da gamba ja sello
Aapo Häkkinen, cembalo

J. C. Fischer:
Ricercar pro tempore adventus

Piae Cantiones:
Gaudete
In Dulci Jubilo

G. B. Bassani:
Nascere dive puellule, Per il Santissimo Natale

J. W. Franck:
Ein Kind ist uns zum Heil gebor'n

J. S. Bach:
Gott hat alles wohl gemacht (BWV 35)
Sinfonia - Liebt ihr Christen, in der Tat! (BWV 76)
Vom Himmel hoch da komm' ich her (BWV 769a)
Gott soll allein mein Herze haben (BWV 169)
In Dulci Jubilo (BWV 751)

---
Iloitkaa – gaudete! Joulukonserttiohjelmamme johdattaa nauttimaan vuoden pimeimmän ajan keskellä musiikin ilosta, valosta ja lohdusta.

Johann Caspar Ferdinand Fischer (~ 1656 – 1746) oli Bachin tuntema ja arvostama säveltäjäkollega, joka teki uransa Baden-Badenin hovissa. Ricercare pro tempore adventus on julkaistu kokoelmassa Ariadne musica (1702), jonka ensimmäisen osan 20 eri sävellajiin sävellettyä preludia ja fuugaa pidetään Johann Sebastian Bachin Das Wohltemperierte Klavier -kokoelman (1722 – 42) edeltäjänä. Teoksen toinen osa, viisi ricercarea, on sävelletty kirkkovuoden eri koraaliteemoihin. Ricercare pro tempore adventus (tunnetaan myös nimellä Ave Maria Klare) pohjautuu koraaliin, jonka tekstissä kunnioitetaan Mariaa, Kristuksen äitiä.

Giovanni Battista Bassani (~ 1650 – 1716) työskenteli suurimman osan elämästään Ferrarassa. Hänen sävellyksiään, sonaatteja, kantaatteja, suuria kirkkomusiikkiteoksia ja oopperoita julkaistiin poikkeuksellisen laajasti ja ne levisivät myös Pohjois-Eurooppaan, jossa italialainen tyyli oli muodissa. Teokset julkaistiin ensin Bolognassa ja Venetsiassa, uusintapainoksia tehtiin Antwerpenissä, Amsterdamissa, Lontoossa ja Pariisissa. Bassani oli myös taitava viulisti ja hän toimi tiettävästi Antonio Vivaldin viuluopettajana. Nascere dive puellule -kantaatti sisältyy kokoelmaan Armonie Festive Motetti, op. 13 (1693).

Oopperasäveltäjänä ja kapellimestarina tunnetuksi tullut Johann Wolfgang Franck (1644 – ~ 1710) työskenteli vuosina 1679 – 1690 Hampurissa. Ein Kind ist uns zum Heil gebor'n sisältyy julkaisuun Geistliches Gesangbuch (1681). Saman julkaisun aaria O bittre Trauerzeit tuli tunnetuksi Bachin sovituksena Schemellisches-virsikirjassa.

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) sävelsi elämänsä aikana ainakin 275 jumalanpalvelusten yhteydessä esitettyä kantaattia, joista pääosan työssään Leipzigin Tuomaskanttorina. Adventin aika, samoin kuin paastonaika, oli Leipzigissa tempus clausum, hiljaista aikaa, jolloin kantaatteja ei esitetty, josta syystä Bachilta on näiden pyhien kantaatteja säilynyt vain vähän, vuosilta ennen Leipzigin virkaa. Konserttiohjelmamme sisältääkin kantaattiaarioita kirkkovuoden muilta pyhiltä, joissa voi kuulla joulun sanomaa: iloa, rauhaa, rakkautta ja itsetutkiskelua.

Die Himmel erzählen die Ehre Gottes, BWV 76 on Bachin toinen Leipzigissa säveltämä kantaatti (1723), joka sisältää kokonaisuudessaan 14 osaa, suurehkon orkesterin, kuoron ja neljä soololaulajaa – tästä syystä tätä musiikkia esitetään harvoin. Sinfonia e-molli, joka on alunperin sävelletty oboe d'amorelle, viola da gamballe ja continuolle, mutta kuullaan ohjelmassamme versiona viola da gamballe ja cembalo-obligatolle, muistuttaa vielä Bachin Köthenin ajan sävellyksiä ja ranskalaista alkusoittoa. Bach käytti samaa musiikkia myöhemmin urkusonaatissaan BWV 528. Alttoäänen soolokantaatit Geist und Seele wird verwirret, BWV 35 ja Gott soll allein mein Herze haben, BWV 169 on sävelletty Leipzigiin vuonna 1726 todennäköisesti samalle, tuntemattomalle mutta taidokkaalle laulajattarelle. Kantaattien upean urkuosuuden on aikanaan todennäköisesti soittanut mestari itse.

Philipp Spitta (1841 – 1894), ensimmäinen suuri Bach-musikologi kirjoitti vuonna 1880: Nämä [variaatiot: Einige canonische Veraenderungen, Vom Himmel hoch, da komm ich her, BWV 769] ovat täynnä intohimoista elinvoimaa ja runollista tunnetta. Taivaalliset sotajoukot nousevat ylös ja alas, heidän ihana laulunsa kertoo Kristuksen kehdosta, ja lunastettujen joukko "liittyy suloiseen lauluun iloisin sydämin". Kuudenkymmenen ikävuoden kokemukset ovat kietoutuneet tunteisiin, jotka valtasivat hänet aiemmin... Teoksessa soi juhlallinen kiitollisuus – tunne vanhan miehen katsellessa lastenlapsiaan seisomassa joulukuusensa ympärillä ja muistellen omaa lapsuuttaan.

Piae cantiones -kokoelman julkaisi viipurilainen ylioppilas Theodoricus Petri Rutha Saksassa vuonna 1582 ja sen toimitti Turun katedraalikoulun rehtori Jacobus Finno. Vuonna 1616 Hemminki Maskulainen julkaisi lauluista suomenkielisen, nuotittoman käännöksen Wanhain Suomen maan Piispain ja Kirkon Esimiesten laulud Christuxesta ja inhimillisen elämän surkeudhesta. Kokoelman kappaleet ovat kautta Euroopan tunnettua ja lukuisten säveltäjien teoksissaan lainaamaa yhteistä kulttuuriperintöämme. Inhimillisen elämän surkeudhesta huolimatta: In dulci jubilo – nyt on iso ilo!

Onko sinulla kampanjakoodi tai sarjalippu?

Voit syöttää alla olevaan kenttään koodin lunastaaksesi sarjalipun tai kampanjakoodin.

TuoteHintaMäärä