Kyläkirkon Joulu

Teppo Lampela, kontratenori
Domen Marinčič, Heidi Peltoniemi, Jukka Rautasalo, Anna Rinta-Rahko, viola da gamba
Aapo Häkkinen, luuttucembalo

Kyläkirkon joulukonsertti juhlistaa joulua ja William Byrdin 400-juhlavuotta. Musiikki vie kuulijan Tudoreiden Iso-Britanniaan, viola da gamban kukoistuskaudelle ja consort-musiikin syntysijoille. Kuningatar Elisabeth I (1558 – 1603) oli musiikin rakastaja ja soitti itsekin virginaalia. Hänen hovimuusikkonaan, Gentleman of the Chapel Royal, William Byrd (1543 – 1623) sävelsi paitsi consort-musiikkia myös kirkkomusiikkia, joka on elävöittänyt englantilaista perinnettä meidän päiviimme asti. Byrdin sovitus joululaulunakin tunnetusta melodiasta Queens Alman on omistettu kuningatar Elisabethille.

Mitä on consort-musiikki? Latinan sana consor tarkoittaa jaettua kumppanuutta tai kohtaloa, consort-musiikki on samanarvoisten kumppaneiden vuoropuhelua demokratian ja tasa-arvon hengessä. Consort-laulu (consort song) yhdistää lauluäänen ja viola da gambat – tätä tyypillisesti hienostuneen surumielistä musiikkia esitettiin ylhäisön intiimeissä yksityistilaisuuksissa vain pienen kuulijakunnan kesken.

Byrdin elämän henkilökohtainen ristiriita oli hänen katolinen uskonsa protestanttisessa Englannissa, jossa katolisuuden harjoitus oli kiellettyä ja jopa hengenvaarallista. Lähinnä consort-lauluja sisältävän kokoelman Psalms, Sonnets and Songs of Sadness and Pietie julkaisu vuonna 1588 saattoi olla osa pyrkimystä korjata Byrdin mainetta, jota oli jo vuosikymmenen ajan tahrannut jatkuva epäily salassa harjoitetusta katolilaisuudesta. Nimilehdellä sanotaan: Julkaistu harvinaisia ja vasta sävellettyjä kappaleita kaikkien virkistykseksi ja musiikin iloksi, William Byrd, yksi kuningattaren kapellin gentlemanneista. Hänen kuninkaallisen majesteettinsa privilegiolla.

Byrdin onneksi kokoelmasta tuli menestys, joka mahdollisti hänen toimintansa jatkamista; suurimmassa suosiossa oli joululaulu Lullaby, My Sweet Little Baby. Byrdin tukija, Worcesterin jaarli kirjoitti 14 vuotta myöhemmin: Iloitsemme täällä hovissa, irlantilaiset sävelmät ovat miellyttäviä… in winter lullaby, an owld song of Mr Birde, wylbee more in request as I thinke. Melankoliassaan meditatiivinen teos yhdistää dramaattisen itkulaulun keskiaikaisten mysteerinäytelmien kehtolauluihin.

Ristiriidoista huolimatta, korkea-arvoisten suojelijoidensa tuella William Byrd selvisi vaikeuksistaan, ja hän vietti vanhuutensa arvostettuna ja taloudellisestakin menestyksestä nauttien. In Winter Cold kuuluu Byrdin viimeiseksi jääneeseen kokoelmaan Psalmes, Songs and Sonnets vuodelta 1611, jota Byrd itse esittelee näin: musiikkia jokaiseen mielentilaan: melankoliaan, iloon tai niiden sekoitukseen. Samaa kuvausta voidaan soveltaa myös koko joulukonserttiohjelmaamme.

OHJELMA:

Tobias Hume (1579 – 1645):
                         Harke, Harke

William Byrd (1543 – 1623):                         
                         Christe redemptor omnium a4
                         Angelus Domini Descendit
                         From Virgin’s Womb

John Dowland (1563 – 1626), sov. W. Byrd:
                         Pavana Lachrimae

William Byrd:
                         In winter cold
                         Oh Lord, within Thy tabernackle

---

 

Tobias Hume:
                         Captaine Humes Galliard

Anonyymi       
                         Sweet was the Song the Virgin Sang

Martin Peerson (1573 – 1650):                     
                         Upon my lap my Soveraigne sits

William Byrd:
                         Queens Alman
                         I & II Fantasia a 3
                         Lullaby

Onko sinulla kampanjakoodi tai sarjalippu?

Voit syöttää alla olevaan kenttään koodin lunastaaksesi sarjalipun tai kampanjakoodin.

TuoteHintaMäärä
25,00 €
20,00 €
10,00 €